SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Rångedala Idrottsklubb
Fotboll

Spelregler
Spelregler Discgolf/frisbeegolf

Frisbeegolf växer mer och mer i popularitet! Sporten kombinerar fysisk aktivitet, social interaktion och friluftsliv. Frisbeegolfbanor kan anläggas i all möjlig terräng och är lämpliga för alla åldrar.

Frisbeegolf spelas som vanlig golf. Här använder du en frisbee istället för boll och klubba och du har ett frisbeegolfmål som du måste kasta frisbeen i. En frisbeegolfbana består vanligtvis av 9, 12 eller 18 frisbeegolfmål. 18 frisbeegolfmål kräver större resurser när det gäller yta och ekonomi, så det kan vara en idé att komplettera antalet mål med hjälp av lyktstolpar, träd, papperskorgar och liknande.

Rolig fakta
Visste du att termen Frisbee kommer från namnet Frisbie som var namnet på ett pajbageri i USA? Där började de kasta pajformar fram och tillbaka till varandra för skojs skull.

Kära barn, många namn
Internationellt är sportens officiella namn Disc Golf, men det kallas ofta både Frisbeegolf, Diskgolf och Diskgolf. Frolf (efter termen Freeform Golf) har sporten också kallats men detta är inte samma sak som Frisbeegolf. Frolf är lek utan fasta regler och kan också innebära att andra kastföremål än frisbees kastas.

En frisbee är en frisbee! Eller…?
Det är faktiskt skillnad på discarna. En bra frisbee ska vara flexibel i plasten och kunna böja sig mot mitten utan att spricka och snabbt återgå till sin ursprungliga form. Frisbees för frisbeegolf är något mindre, hårdare och tyngre än vanliga frisbees, det beror på att de är optimerade för att flyta bättre under olika vindförhållanden. En sådan frisbee kallas ofta en disc. De är indelade i tre huvudkategorier: putter, midrange och driver. En putter används när du är nära korgen och precision är nyckeln. Driver används när du vill att frisbeen ska gå långt och du inte behöver den precision som puttern ger. Midrange är som namnet antyder, en korsning mellan putter och driver. Detta är den vanligaste frisbeen att kasta med. Inom dessa tre kategorier är det stora skillnader mellan discarna, vissa är gjorda för starka vindar och andra är gjorda för vindstilla förhållanden.

Hur är det med korgen / målet?
Målet i frisbeegolf är en metallkorg, bestående av en rund korg och med en kedja som hänger över korgen. Kedjan bromsar discn så att den faller ner i korgen. Korgen sitter fast på marken på alla etablerade banor, men det finns också bärbara Disc Golf mål som gör att du kan spela Frisbeegolf var som helst.

Hur kommer jag igång med frisbeegolf?
Frisbeegolf är en lågtröskelsport som växer snabbt. Det är en aktivitet som passar de flesta åldrar och det är lätt att komma igång med. Spelets nivå kan gå från det mycket enkla till det avancerade, här är det bara tid, pengar och kapacitet som sätter gränserna. Målet med frisbeegolf är att komma från korg till korg med minst kast. Detta kan innebära många utmaningar, vind, träd och den naturliga kuperade terrängen kan göra det svårt att uppnå med några kast. En frisbeegolfbana har 18 hål eller korgar, precis som en golfbana, men frisbeegolfbanor kan också komma med 9 eller 27 hål. Vissa banor har fasta korgar medan andra är baserade på fristående frisbeegolfmål och kan byggas upp efter behov. (Om du inte har ett frisbeegolfmål kan du också använda utrustning du har, till exempel lyktstolpar, träd mm. Poängen är att skapa en landningsplats / träffpunkt för frisbeen. Om du vill ta frisbeegolf till en högre nivå och bygga en professionell bana men inte har en aning om var du ska börja, har vi utrustning och expertis att hjälpa till så ring bara och fråga oss!

Så här spelar du frisbeegolf / discgolf

Frisbeegolf spelas som traditionell golf, men med frisbee och korgar istället för klubbor och golfbollar. Det anses vara ett registrerat kast varje gång frisbeen kastas. Målet är att komma i korgen på så få kast som möjligt. Spelaren med det lägsta antalet kast efter att en omgång har spelats vinner.
 
Olika banor, olika upplägg. Olika frisbeegolfbanor har dykt upp runt om i vårt land. Banorna kan ha inbyggda hinder som "Obligatorisk" och "OB". Dessa kan vara konstgjorda hinder som placeras där för att öka svårighetsgraden på banan eller att de ska ha en säkerhetsfunktion. "Mandadory" är ett hinder som säger att du ska kasta på ett speciellt sätt, antingen till höger, vänster eller mellan ett hinder. Om du missar det "obligatoriska" och korsar linjen på fel sida, till exempel, kommer nästa kast från en "tappzon" om detta är specificerat. Om släppzonen inte är bestämd tas kastet från föregående utkast och du får ett straffkast. "OB" är en förkortning för "out of bounds" och betyder "off the field". Då får du ett straffkast som måste kastas antingen från den tidigare positionen eller från en meter inom banan från den punkt där discn landade. Respektera dessa regler för banan du spelar på!
 
Säkerhet är viktigt!
Kasta aldrig discen då andra är i närheten. Var alltid medveten om din omgivning så att du undviker detta.
 
Tee kast / första kast
Varje "hål" börjar med ett tee -kast. Detta kast måste genomföras inom det tilldelade området som utgjorde hål tee. Observera att detta inte är en traditionell tee som i golf, men om detta är en professionellt inrättad frisbeegolfbana kommer varje hål att markeras med ett tee-område, helst i form av en gräsbeklädd plattform.

Lie / Andre cast
Nästa kast börjar från platsen där den första discen landade och slutade röra sig. Skulle discen mot alla odds skadas, börjar nästa kast där den största biten landade. Markera utrymmet med en mindre disc (markör) eller lämna discen om du har en annan disc som du kan använda på nästa rulle. Skulle discen fastna i ett träd och inte falla ner igen av sig själv, börjar nästa kast strax nedanför där discen hamnade.
 
Slå i korgen
Det sista kastet på ett "hål" måste träffa korgen för att bli godkänd. Discen måste hamna längst ner i korgen eller förbli stilla i kedjorna runt korgen så att kastet kan anses vara godkänd. Om discen landar ovanpå korgen eller fastnar i den omgivande ramen, är kastet inte godkänt.
 
Släng av planen
Ett kast som landar utanför banan anses vara ett ogiltigt kast och spelaren får ett straffkast. Straffkastet kan antingen tas från den tidigare positionen eller från en mätare inom banan från den punkt där discen landade.
 
Spelarnas ordning
I nästa omgång måste spelaren längst bort från korgen kasta först, detta följs tills alla har kastat in korgen. Spelaren med minst kast på föregående hål är den första som kastar på nästa hål, detta system följs för resten av omgångarna.
 
Vinnare av spelet
Vinnaren av spelet är den som har genomfört omgången med minst antal kast.

Tävlingen är avslutat och vinnaren är.....
2023-08-26 14:00

Vår första vinnare i Rångedala open är:

 

Advanced

#1 Robert Ahlander Larsson      -3

#2 Tim Franzen                          -1

#3 Tim Öjersson                         Par

 

Beginner

#1 Oscar Bergqvist                     -2

#2 Johan Larsson                       +6

#3 Folke Isaksson                       +8

     Hugo Larsson                        +8

 

Nytt Officiellt banrekord:

 

Robert Ahlander Larsson      -3

Välkomna till vår första officiella tävling! Nu skall ett officiellt banrekord sättas.
2023-07-04 21:09
 
Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
Rångedala IK, 18/04 20:02 
Rångedala IK, 29/03 17:23 
Rångedala IK, 25/03 10:18 
Rångedala IK, 18/02 16:26 
Rångedala IK, 06/02 08:42 
Rångedala IK, 26/01 10:00 
Rångedala IK, 20/01 11:15 
Rångedala IK, 17/01 17:24 
 
Stort tack till våra fantastiska sponsorer!